GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALLERİ (GES)

ges , güneş enerji paneli görsel

Güneş Enerjisi Santralleri kısaca GES olarak isimlendirilmektedir.

Lisanssız GES'leriçatı üstü ve arazi üstü olmak üzere iki ana bölüme ayırabiliriz.

İlerleyen zamanlarda yüzen GES'leri de çok sık duymaya başlayacağımızı söyleyebilirim. Bir GES yapmak istediğiniz zaman ilk adım başvuru sürecidir. Başvuru sürecinde başvurular aylık olarak alınır. Her ayın son iş gününe kadar başvurular yapılır. Takip eden ayın ilk yirmi günü içinde başvuru evrakları değerlendirilir.

Başvuru dosyanızda eksik var ise evraklarınız iade edilir.Evraksal olarak eksik olmayan başvurular için 25 kW altı sistemlerde mahalle trafo kapasitesi uygu ise çağrı mektubu aynı ay içinde oluşturulur. TEİAŞ'a ilgili TM için görüş sorulur. TEİAŞ görüşünün akabinde Enerji İşleri Genel Müdürlüğünden de uygun görüş gelmesinden sonra Dağıtım Şirketi kendi alt yapısı içinde bir değerlendirme yapar. Bu aşamaların hepsini geçildiği zaman Bağlantı Görüşü ve Çağrı mektubu olarak isimlendirilen belge ilgili EDAŞ tarafından oluşturulur.

İlk başvuru ile evrakın oluşturulması arasında geçen süre yaklaşık 2,5 ayı bulmaktadır. Dolayısıyla GES işinin bir sabır meselesi olduğu buradan bellidir.Burada kısa bir ara verelim ve 25 kW altı sistemlere geri dönelim. 25 kW Altı Sistemler Çatı ve cephe GES olarak isimlendirilmektedir.

Mesken ya da ticarethane abone grubundaki herkes gerekli evrakları hazırlamaksuretiyle başvurusunu dağıtım şirketine yapabilir. Başvuru aşamasından önce dikkat edilmesi gerekenler;

  • Bina Ruhsat projesindeki çatı alanınızdan farklı bir alana panel koyamazsınız. Tasarım aşamasında buna dikkat edilmesi gerekmektedir. Eğer iskandan sonra çatınızda değişiklik yapmış iseniz başvuruyu yapmamanızı öneririm.Nedenini ileride GES Uygunluk kısmında açıklayacağım
  • Abonelik sözleşme gücünüzden daha fazla bir güce başvuru yapılmaması gerekmektedir.
  • Mahalle trafosunun %10'nundan daha büyük bir güçte başvuru yapmamız gerekmektedir. Örneğin mahalle trafonuz 160 kVa ve siz 25 kW'lik bir sistem için başvuru yaparsanız olumsuz cevap alırsınız.
  • Tapu sahibi ve elektrik abonesinin aynı kişi olması gerekmektedir. Ayrıca binada birden fazla farklı abone var ise başvuruyu yapacak kişinin diğer abonelerden noter onaylı izin alması gerekmektedir.Arazi üstü GES başvurularında, Tarım İl müdürlüğünden arazinin marjinal Tarım arazisi olduğuna dair yazının sunulması gerekmektedir.

Arazi üstü GES başvurularında, Tarım İl müdürlüğünden arazinin marjinal Tarım arazisi olduğuna dair yazının sunulması gerekmektedir. Ayrıca başvuru gücü 999 kW için olan arazi üstü GES'ler i için sunulan arazibüyüklüğünün 15.300 m²'den fazlan olmaması gerekir. Daha düşük güçler için oran orantı yoluyla ilgili metre kare bulunabilir.Bağlantı Görüşü ve Çağrı mektubu aldıktan sonra 25 kW altı sistemler için 90 gün, üstündeki sistemler içinde 180 gün içinde projelerini onaylatıp Bağlantı Anlaşması için EDAŞ'a başvuru yapmak zorundadırlar. 25 kW üstü sistemlerde ilk 90 gün içinde proje onay makamına proje dosyasının sunulması gerekmektedir aksi takdirde 180 günlük süre hakları kaybolmaktadır.

Proje dosyasının içeriğine gelince; dosya elektrik ve statik olarak 2 kısımdan oluşmaktadır. Elektrik kısmında tek hat şeması, santral genel yerleşim planı ve topraklama hesap eki paftaları ile teknik hesaplar yer almaktadır.

ges,güneş enerjisi ,panel

Statik kısmında ile İnşaat mühendisi tarafından hazırlanan statik hesap raporu ve alt yapı yerleşim planı yer almaktadır. Statik proje için Üniversitelerden onay alındıktan sonra GES uygunluk için ilgili kuruma (Belediye, OSB yada İl Özel İdare) dilekçe ile başvuru yapılır. İşte bu aşamada çatı üstü projelerde ruhsat projenizden farklı bir çatı üzerine yerleşim ile ilgili kuruma giderseniz GES uygunluk alamayacağınız gibi cezai şartla da karşı karşıya kalma durumunuz olabilir. Diyelim bu kısımda bir sıkıntınız yok. Belediyelerin evrak talepleri farklı farklı olabiliyor.

Örnek:

  • Tapu Kayıt Sureti
  • Binanın tüm maliklerinden noter onaylı muvafakat
  • Uygulayıcı firma tarafından hazırlanan uygulama projeleri
  • Binanın statik müellifi tarafından, taşıyıcı sistemin etkilenmediğine dair teknik rapor ve statik hesapları
  • Onaylı mimari projesi üzerinde güneş panellerinin yerleşimini gösteren kroki
  • Uygulayıcı firmada görevli yetkili tarafından fenni mesuliyetin üstlenildiğine dair taahhütname.

Gibi talepleri gerçekleştirdikten sonra GES uygunluk yazınızı ilgili belediyeden (yada OSB ; İl Özel İdare) aldıktan sonra proje onay makamına dosyanızı sunabilirsiniz.

Proje hizmeti veren Mühendislik ofislerinin işin görünmez kahramanlarını olduğunu söylemeden edemeyiz. Ehil kişilerin hazırlamadıkları projeler size zaman ve nakit kaybı olarak yansıyacaktır.

Projeniz onaylandıktan sonra ve bağlantı anlaşmasını imzalanması akabinde montaja başlanabilir. Altyapı, Panel, kablo, inverter, pano, topraklama sistemi (25 kW altı sistemler içinde kullanılır), Scada Sistemi, (Arazi tesisleri için trafo beton köşk) montajı tamamlandıktan sonra bir sonraki aşamaya geçebiliriz.Montajı biten tesisler için Çatı üstü GES ise sayaç değişim talep edilir. Araziler için yeni sayaç takılır.

Eğer dağıtım şirketinin elinde yok ise tedarik etmeleri gereken sayacı sizin aldıktan sonra çatı üstü gesler için sayaç değişimi, arazi üstü gesler için sayaç montajı yapılır. Bir sonraki aşama EDAŞ'tan ön kabul talep edilmesidir. EDAŞ'ın ön kabulünden sonra Kabul dosyası hazırlanır. Kabul dosyası içeriği de yıllara göre değişiklik gösterdiği için Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş (TEDAŞ)ın sitesinden ya da ilgili EDAŞ'a danışarak elde edilebilir.

Bu dosyada bulması gereken evraklardan birkaçı; Topraklama ölçüm raporu İtfaiye raporu, Kabul Heyetinde yer alacak inşaat mühendisi görevlendirme yazısıdır. Heyette yer alacak İnşaat mühendisinin Belediye, Üniversite, ya da diğer Kamu Kurumlarında görevli olması gerekmektedir. Kabul heyetinin oluşturulması ve kabulün eksiksiz gerçekleştirilmesi ile Bölge EDAŞ ile Dağıtım Sistemi kullanım anlaşması imzalanır ve GES'imiz faaliyet geçmiş olur.

Arazi üstü GES'lerde dikkat edilmesi gereken bir konuda Şehir Planlamacı tarafından yapılacak İman çalışmasının Santral kabulüne kadar bitirilmesi gerekmektedir. En çok hata yapılan konulardan biride imar çalışması sonucunda ortaya çıkan çekme alanlarına panel, trafo gibi yapıların koyulmasıdır.

BLOG

Sektöre dair yeni en yeni ve en güncel tüm gelişmeleri burada bulabilirsiniz